Wat koopt u?

stevia zoetstof

Stevia Zoetstof

Stevia zoetstof staat bekend als een natuurlijke, calorievrije/-arme suikervervanger. Het blijkt dat sommige fabrikanten die Stevia in hun producten verwerken nogal creatief omgaan met het predicaat “natuurlijk” en “calorievrij” en Stevia. Waar u denkt een verantwoord product te kopen,
is in de praktijk veelal het tegenovergestelde het geval.

Dit was voor de consumentbond een reden om Stevia eens flink onder de loep te nemen. Zij startten in de maand december jl. de campagne “Kletspraatjes”. In deze campagne worden fabrikanten van producten waarin Stevia is verwerkt, aangespoord om etiketten – waarmee consumenten op het verkeerde been worden gezet – aan te passen. De consumentenbond geeft drie voorbeelden van producten waarbij de consumenten misleid worden over Stevia als zoetstof.

In een eerste voorbeeld wordt op het etiket vermeld dat het product gezoet is met Stevia zoetstof en weinig calorieën bevat. Dit is geweldig voor de bewuste consument die bijvoorbeeld een caloriearm dieet volgt of diabetes heeft. Als de consument het etiket beter bestudeert, blijkt dat de fabrikant naast Stevia ook suiker heeft toegevoegd.

In een tweede voorbeeld wordt op het etiket de indruk gewekt dat het hier een natuurlijk product betreft. Dit beeld wordt hierbij dikwijls ondersteund door een afbeelding van een steviaplantje of een steviablad. Met een goed gevoel gaat u huiswaarts: u hebt immers een product met Stevia erin aangeschaft. Thuis krijgt u de schrik van uw leven wanneer u het etiket bestudeert. Wat blijkt? Naast Stevia zitten er ook synthetische zoetstoffen in het product verwerkt.

Een derde bekende truc die door fabrikanten wordt toegepast, is een product dat wordt gepromoot als zoetstof op basis van Stevia te vermengen met vulstoffen (fillers). Een populaire en heel goedkope vulstof is maltodextrine, ook wel glucosestroop genoemd. Anders dan Stevia wordt maltodextrine echter wel opgenomen in het bloed en heeft het wel degelijk invloed op de bloedsuikerspiegel.

Dit kan misleiding genoemd worden, en in sommige gevallen is dit waarschijnlijk ook zo. Het is wel begrijpelijk dat fabrikanten nog zoeken naar een manier om deze nieuwe zoetstof op een stevia cakejuiste manier te verwerken in consumentenproducten. De meest pure en zuivere Stevia is ongeveer 400x zoeter dan suiker.
Hoe kan zo’n krachtige zoetstof verantwoord en gemakkelijk worden gebruikt voor het zoeten van dranken en gerechten?

Daarnaast zijn de kenmerken van Stevia niet hetzelfde als die van gewone suiker. De (na)smaak van Stevia wordt soms als bitter ervaren en de structuur van zuivere Stevia is anders dan die van suiker. De bittere (na)smaak kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een te hoge dosering of onzuiver steviasoort.
Om het product gemakkelijker te kunnen doseren, meer structuur te geven bij het bakken van gerechten en het prijsniveau in gelijke tred te houden met de bestaande tafelzoetstoffen wordt zuivere Stevia “verdund” met een filler. Er zijn momenteel producten verkrijgbaar (zoals RebinA Sweet) die gemakkelijker zijn te doseren, voldoende structuur hebben en qua smaak dicht in de buurt komen van de vertrouwde suiker. Wanneer zulke “fillers” ook van hoogwaardige en zuivere kwaliteit zijn en een natuurlijke achtergrond hebben, kan Stevia een volwaardige vervanger zijn van calorierijke en/of chemische zoetstoffen.

Op zich is het een goede zaak dat nu ook de consumentenbond kritisch kijkt naar de ontwikkeling van deze ‘nieuwe’ zoetstof. Het is voor de consument een zegen dat er een alternatief is voor suiker en synthetische zoetstoffen.
Zoals bij alle populaire producten zijn er ook aanbieders van Stevia die vooral willen profiteren van de hype van het moment en weinig ophebben met uw gezondheid. Anderzijds zijn er gelukkig ook wel enkele fabrikanten die al op een verantwoorde manier Stevia producten maakten toen de zoetstof officieel nog niet in Europa toegelaten mocht worden als voedingssupplement. Nu bepaalde soorten Stevia officieel zijn toegelaten, willen ook de grote bedrijven een graantje mee pikken en wordt de markt overspoeld met Stevia producten. Het is en blijft de verantwoordelijkheid van de consument om kritisch te blijven, bij aanschaf van een Stevia product heel zorgvuldig het etiket te lezen en te blijven speuren naar de krenten in de pap.

Op deze website vindt u hulp bij het selecteren van een passend Stevia product.

Bron: consumentenbond link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>